Grekiskt

      Jag älskar att resa och speciellt att båtluffa med min man Ingvar i den grekiska ö-världen. De grekiska ö-grupperna har så olika karaktär vad gäller arkitektur och annat, beroende på vilka de forna härskarna var. Cykladerna är nog favoriten i den grekiska arkipelagen.

      Då jag är en tecknare i botten älskar jag att skissa upp byggnader, valv m.m., sedan lämna pappret vitt på sina ställen och därefter låta passande färger dansa med. Då det tar tid för mig att måla en akvarell helt klar, blir det oftast att jag bara gör en skiss och därefter tar ett foto av motivet. Sedan kan jag, under hösten och vintern, ha fotot som inspiration när jag gör min egen version av motivet, lägger till och drar ifrån, ändrar en del färger osv.
    Anledningar till att det kan vara svårt att måla på plats: Det blåser mycket (som det gör i Cykladerna), solen gassar och det är svårt att hitta skugga, man blir stel i baken efter ett tag p.g.a. det hårda underlaget man sitter på, nyfikna och frågvisa turister som passerar förbi och stör
ens koncentration, 

                              

      

 

  

  
min medresenär målar inte själv och har ingen lust att vänta på mig ett par timmar tills jag har målat klart. De gånger jag målar på plats är när min medresenär också gillar att måla, som t.ex. någon av familjens döttrar.

"Tupplur i solen"

       Jag fick en gång för mig att jag skulle måla om ett motiv från Amorgos Chora, som jag hade målat för flera år sedan innan, men nu i ett mycket större format samt med en annan "siesta-katt". På Erikshjälpen i Säffle hittade jag en jättefin ram med en medföljande vacker svagt ljusgrön passepartout, och den ramen kände jag skulle passa perfekt till motivet. 

     Om du nån gång kommer att besöka Amorgos och hamnar i denna gränd, så kommer du att upptäcka att gränden är mycket smalare och kyrkan mycket mindre än i verkligheten, men det är såhär jag själv vill måla motivet. 

     När jag målade "Siesta, Amorgos" var det en av de första gångerna som jag prövade på att måla bougainvillea. Nu var det dags igen. "Hur skall DET gå? tänkte jag. Gjorde allt annat än trädet först.... Även denna gång fick bougainvillean bli lite av ett "prickmåleri". Katten blev först alldeles för tjock. (Grekiska katter är ju oftast ganska magra.) Med en liten pensel och lite vatten gick det i alla fallatt gnugga bort lite färg pö om ö och göra katten mer "greklik". (Fast jag tycker ändå att den ser ganska välmående ut...) Och så har några café-besökare hittat hit sen vi var här sist, ser det ut som! 

       På en av mina grekiska pärlor, ön Amorgos, som ligger som en jättestor drake i Medelhavet, ligger den lilla bergsbyn Chora, helt genuin och så charmig. Bebyggelsen är K-märkt och man får inte ens ha parasoll uppfälld på sin balkong. 

       Där bodde vi en gång, jag och min man, och berget Profitis Elias ovanför byn var vi ju absolut tvungna att bestiga! Från toppen hade vi utsikt över "draken" i hela dess längd, från norr till söder. En hissnande och helt magisk upplevelse!